Czwartki z żywnością tradycyjną

Szanowne Grono Pedagogiczne,

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie od marca br. organizuje warsztaty edukacyjne „Czwartki z żywnością tradycyjną”. Są to zajęcia mające na celu promowanie tradycyjnej żywności poprzez prezentację wyrobu produktów regionalnych. Warsztaty organizowane są wspólnie z producentami zrzeszonymi w Wielkopolskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego.

W ramach warsztatów, w oparciu o ekspozycję muzealną, uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, przy pomocy którego wytwarzano kiedyś produkt tradycyjny. Zainteresowani będą mogli brać czynny udział w jego przygotowaniu przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, poznając przy tym cały proces technologiczny „od surowca do gotowego produktu”.

Zobacz galerię.

Zajęcia będą się odbywać w wyznaczone dwa czwartki każdego miesiąca, od marca br. do stycznia 2018 r. W każdym wyznaczonym terminie przewidywane są dwa warsztaty: w godz. 9.30-11.30 i 11.30-13.30. Są one przeznaczone dla zorganizowanych grup uczniów szkół podstawowych (kl. IV-VI), gimnazjów, szkół ponadgimnazjalnych oraz seniorów. Koszt warsztatów wynosi: 16 zł od osoby. Nauczycielom i opiekunom przysługuje wstęp bezpłatny. W ramach biletu istnieje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę. 

 

W oparciu o produkty warsztaty podzielono tematycznie na grupy :

1. Tradycyjne wielkopolskie produkty mleczne  (ser smażony, twaróg, jogurt kozi)

2. Tradycyjne wielkopolskie produkty piekarsko-ciastkarskie (chleb żytni na zakwasie)

3. Tradycyjne wielkopolskie oleje tłoczone na zimno  (olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy)

4 .Tradycyjne wielkopolskie wędliny i mięsa (kiełbasa biała, kiełbasa wiejska)

5. Tradycyjne wielkopolskie przetwory owocowo-warzywne (sok jabłkowy, sok z aronii , powidła)

 

Harmonogram warsztatów:

02.03.2017 r. - wędliny i mięsa

09.03.2017 r. - produkty mleczne

06.04.2017 r. - przetwory owocowo-warzywne Warsztaty odwołane z przyczyn organizacyjnych, przepraszamy!

27.04.2017 r. - produkty piekarsko-ciastkarskie

11.05.2017 r. - oleje tłoczone na zimno

18.05.2017 r. - wędliny i mięsa

01.06.2017 r. - produkty mleczne

08.06.2017 r. - przetwory owocowo warzywne

06.07.2017 r. - produkty piekarsko-ciastkarskie

20.07.2017 r. - oleje tłoczone na zimno

03.08.2017 r. - wędliny i mięsa

24.08.2017 r. - produkty mleczne

14.09.2017 r. - przetwory owocowo-warzywne

28.09.2017 r. - produkty mleczne

12.10.2017 r. - oleje tłoczone na zimno

26.10.2017 r. - wędliny i mięsa

09.11.2017 r. - produkty mleczne

23.11.2017 r. - przetwory owocowo-warzywne

07.12.2017 r – przetwory piekarsko-ciastkarskie

14.12.0217 r. - oleje tłoczone na zimno

Podczas wizyty w Muzeum zachęcamy również do skorzystania ze zwiedzania Muzeum z przewodnikiem - koszt 70 zł.

Informacje o dodatkowych usługach gastronomicznych można uzyskać u ajenta Muzeum pod numerem telefonu 507 046 845.

Zapisy według kolejności zgłoszeń przyjmujemy od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-15.00 pod nr. tel. 61 810-76-29, w. 21. 

 

Serdecznie zapraszamy !

 

Dziękujemy za wsparcie naszego projektu firmom:

 

KOŁO GRUPA GEBERIT

OLKUSZ

 

 

 


powered by