Spotkania z żywnością tradycyjną

Proponujemy Państwu uczestnictwo w zajęciach warsztatowych, których celem jest promowanie tradycyjnej żywności regionalnej. W ramach warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z obiektami muzealnymi, przy pomocy których dawniej wytwarzano produkty tradycyjne, oraz będą mogli własnoręcznie wykonać te produkty przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, poznając przy tym cały proces technologiczny „od surowca do gotowego wyrobu”.

Tematyka warsztatów do wyboru:

1. Tradycyjne wielkopolskie produkty mleczne (twaróg , ser smażony).

2. Tradycyjne wielkopolskie produkty piekarsko-ciastkarskie (chleb żytni na zakwasie).

3. Tradycyjne wielkopolskie oleje tłoczone na zimno (olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy).

4. Tradycyjne wielkopolskie wędliny i mięsa (kiełbasa biała, smalec).

5. Tradycyjne wielkopolskie przetwory owocowo-warzywne (soki i przetwory owocowo-warzywne).

6. Wyrób szreniawskiego chleba 

 

Warunki uczestnictwa:

- oferta skierowana jest do grup zorganizowanych (grupy mogą liczyć od 10 do 30 osób)

- zajęcia realizowane są w godzinach 9.00-14.00, po zgłoszeniu telefonicznym lub pisemnym z minimum dwutygodniowym wyprzedzeniem, po uzgodnieniu terminu i potwierdzeniu go przez naszych pracowników 

- w wyjątkowych wypadkach możliwa jest realizacja zajęć w innych niż podane godzinach po uzgodnieniu z naszym pracownikiem

 

Zgłoszenia zajęć w siedzibie głównej Muzeum przyjmuje:

Dział Edukacji i Wydawnictw

Muzeum Narodowe Rolnictwa

i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki 

tel. (61) 810 76 29, wew. 61 lub 63

e-mail: edukacja@muzeum-szreniawa.pl 

e.wieczorek-konieczynska@muzeum-szreniawa.pl

 

Koordynator programu: Ewa Wieczorek – Konieczyńska, tel. 61/ 8107 629 w. 63

 

Cennik:

- do udziału w zajęciach upoważnia bilet wstępu od osoby – 18 zł 

- opłaty przyjmuje kasa biletowa

- w ramach biletu przysługuje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę


powered by