Serwis do podawania ryb

Zobacz galerię

Zgodnie z zasadami savoir-vivre podanie ryb wymagało odpowiedniego serwisu i sztućców. Używanie noża do jedzenia ryb było surowo piętnowane. Należało przy pomocy specjalnych sztućców: widelca, który trzymano w prawej dłoni i noża-szpatułki trzymanego w lewej oddzielić delikatnie ości od mięsa. Przy braku takowych sztućców zalecano posługiwać się dwoma widelcami lub widelcem i kawałkiem suchego chleba („Moja Przyjaciółka”, nr 13 z 10 lipca 1938 r., artykuł „Zachowanie się przy stole”).

Prezentowany komplet do serwowania ryb składa się z półmiska i 12 talerzy. Półmisek z uniesionym falistym kołnierzem zdobionym ornamentem neorokokowym i złoceniem na krawędzi. W lustrze znajduje się przedstawienie dwóch ryb słodkowodnych, a po prawej stronie raka. Tło stanowi jezioro z górzystą linią brzegową. Po lewej widać rośliny wodne o zielonych, długich liściach i czerwonych kwiatach, które dodają dekoracyjności przedstawieniu. Na spodzie podstawy półmiska uformowany element w postaci owalnej wypustki z dwiema poprzeczkami, który chronił prawdopodobnie powierzchnię stołu przed stykaniem się z gorącą podstawą półmiska. Talerze w liczbie 12 szt. Posiadają w lustrze przedstawienia 3 gatunków ryb słodkowodnych (przypuszczalnie lina, sandacza i karpia). Występuje podobny schemat kompozycyjny co na półmisku: w centrum wyobrażenie pływającej ryby na tle jeziora, wokoło dekoracja w postaci roślinności wodnej z długimi zielonymi liśćmi i różowo-czerwonymi kwiatami. Na półmisku złożono sztućce tzw. „środka stołu” do nabierania kawałków ryby.

Serwis bedzie można obejrzeć w Jadalni w Pałacu podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego.

/Hanna Ignatowicz/


powered by