Rozluźniacz ręczny do miodu wrzosowego

Rozluźniacz ręczny do miodu wrzosowego

      We wrześniu naszym obiektem miesiąca jest rozluźniacz do miodu wrzosowego. Eksponat został zakupiony do muzealnego zbioru w 1988 r. od Okręgowej Spółdzielni Pszczelarskiej w Poznaniu. Rozluźniacz ręczny składa się z metalowej ramki zakończonej podwójnym uchwytem (dłuższym metalowym i krótszym drewnianym). Wnętrze ramki wypełniają 53. metalowe, ruchome igły o okrągłych zakończeniach na jednym i spłaszczonych na drugim końcu. Miód wrzosowy jest bardzo gęsty, ciągliwy, o galaretowatej konsystencji. Dlatego też jego pozyskiwanie jest utrudnione i bardzo pracochłonne. Pracę znacznie ułatwia rozluźniacz, który pomaga naruszyć konsystencję miodu w komórkach plastra (Balana 2017), co w efekcie powoduje łatwiejsze wypływanie miodu wrzosowego podczas wirowania. Najpierw plaster miodu zostaje odsklepiony przy użyciu odsklepiacza. Następnie pszczelarz trzymając rozluźniacz za rączkę punktowo wbija metalowe igły w ramkę z plastrem miodu. Pod wpływem lekkich uciśnięć igły rozrzedzają galaretowaty miód. Po tej czynności ramki wędrują do miodarki. 

Kliknij!

      Wrzos zwyczajny jest jedną z najbardziej miododajnych roślin późno kwitnących. Od około 15. sierpnia dostarcza pożytku dla pszczół tworząc wielkie przestrzenie tzw. wrzosowiska (Gumowska 1986: 144). Pożytki wrzosowe są dość wydajne. W okresie kwitnienia pszczelarz jest w stanie pozyskać  60-220 kg miodu z 1 ha (Pyrzanowski 2018: 37). Miód wrzosowy ma kolor ciemnożółty z czerwonawym odcieniem, w smaku jest nieco gorzkawy i cierpki. Zawiera dużą ilość substancji białkowych i mineralnych. Zaliczany do miodów o niskiej jakości. Pszczoły zimują na nim niezbyt dobrze (Kędzia 2017: 53). Miód wrzosowy – pomaga przy chorobach pęcherza moczowego, nerek i prostaty. Najlepiej w ciągu dnia popijać miód rozcieńczony w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego i łyżeczki oliwy (Sterczyński 1998: 2).

Bibliografia:

       Balana M., (2017). Zalecenia do miodobrania z wrzosu i przechowywania miodu wrzosowego. „Portal pszczelarski. Z miłości do pszczół”, źródło: https://www.portalpszczelarski.pl/artykul/1093/zalecenia_do_miodobrania_z_wrzosu_i_przechowywania_miodu_wrzosowego.html [dostęp 22.08.2019].

       Gumowska I., (1986). Pszczoły i ludzie. Warszawa: Wydawnictwo „Watra”. 

       Janiszewski M., (1973). Ule, sprzęt i budowle pasieczne. Cieszyn, wyd. IV, s. 200, ryc. 163. 

       Pyrzanowski K., (2018). Pożytek poszukiwany, „Twój doradca. Rolniczy Rynek”, nr 04/2018.

       Kędzia B. (red.), (2017). Miód naturalny w medycynie i farmacji. Pochodzenie, właściwości, zastosowanie, preparaty lecznicze. Stróże: Narodowy Uniwersytet Farmaceutyczny Ministerstwa Ochrony Zdrowia Ukrainy.

       Sterczyński R., (1998). Słodki i zdrowy, [w:] B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia (red.) „Leczenie miodem”. Warszawa: Polski Związek Pszczelarski.

       /Karolina Echaust/


powered by