Ptactwo ozdobne

Bażant łowny  

Informacja o rasie
Bażant łowny żyjący w Polsce to mieszaniec  różnych podgatunków pochodzącego z Azji bażanta łownego. Liczebność populacji w stanie wolnym ulega stałym i nieraz znacznym wahaniom, zależnym od wielu czynników. Szczególnie duże straty występują przy niekorzystnym układzie warunków atmosferycznych w okresie lęgów i wyprowadzania młodych. Gatunek towarzyski, poza okresem lęgów żyje w luźnych, przypadkowych grupach, w które łączy się z dnia na dzień na żerowiskach lub w miejscach lęgowych. Nocuje zwykle na drzewach, niekiedy z konieczności na ziemi. Pożywienie młodych piskląt to głównie drobne owady i pajęczaki, z biegiem czasu udział składników roślinnych w pokarmie jest coraz mniejszy.
Kogut upierzony jaskrawo, o przewadze barw rdzawych. Wierzch głowy, dwa krótkie skierowane ku tyłowi czubki i szyja ciemnozielone o silnym fioletowoniebieskim połysku. Z boków głowy, wokół oczu, dość szerokie płaty nagiej, brodawkowatej, czerwono zabarwionej skóry. Grzbiet miedzianobrunatny, ogon długi (około 40 cm). Ciężar 1,2–1,6 kg, kura mniejsza 1,0–1,2 kg. Ubarwienie kury typowo ochronne, popielatorudawe z ciemniejszym łuskowatym rysunkiem. W drugiej połowie kwietnia lub w maju składa 8–14 oliwkowoszarych jaj. Okres wysiadywania, od złożenia ostatniego jaja, trwa 24–25 dni. 


powered by