Przetwórstwo owoców i warzyw z winiarstwem

Miedziany sokownik z ceramicznym zbiornikiem na sok

Obiekty z zakresu domowego przetwórstwa owoców i warzyw można podzielić na grupy. Do eksponatów ilustrujących zbiór i suszenie pożywienia zaliczyć należy grabki do zbierania jagód, ramki, lassy do suszenia grzybów i owoców, suszarnię geissenheimską z lat 30. XX wieku. Konserwowanie płodów za pomocą kiszenia reprezentują: szatkownice, tłuczki, beczki drewniane i naczynia kamionkowe używane do kiszenia kapusty, ogórków, marchwi i innych warzw. Przygotowywanie soków reprezentuje bogata kolekcja pras i maszynek do wyciskania soku, np. przedwojenna maszynka „Tutti-Frutti” stosowana również do przygotowywania przecierów pomidorowych. Do tego dochodzą kociołki do smażenia powideł i eksponaty związane z tradycyjnym przygotowywaniem weków. W zbiorach posiadamy kilka oryginalnych kociołków Wecka o różnych pojemnościach, w tym jeden z zachowaną częściowo etykietą papierową. Ponadto posiadamy oryginalne słoiki Wecka z różnych okresów i o różnym przeznaczeniu. W ostatnim czasie Muzeum otrzymało darowiznę w postaci aparatu „Ko-Fix” do zamykania słoików gorącą parą. Na uwagę zasługują też obieraczki do jabłek i ziemniaków.

Przemysłowe przetwórstwo owoców i warzyw reprezentuje kolekcja maszyn, w tym: prasy, filtry, rozlewaczki, korkownice, kapslownice, zamykarki i formierki do puszek. Na uwagę zasługują prezentowane na ekspozycji kociołki miedziane z „koszulką parową” czyli kociołki o podwójnym dnie ogrzewane parą wodną. Służyły do rozparzania owoców i zagęszczania pulp owocowych oraz blanszowania warzyw. Wyprodukowane zostały przed II wojną światową w poznańskiej „Fabryce Maszyn Józef Dziabaszewski i Ska”. Przekazane zostały przez Akademię Rolniczą w Poznaniu.

Na wyróżnienie zasługuje zbiór urządzeń z peerelowskiej wytwórni win w Lipce k. Piły. W skład zbioru wchodzi: przedwojenna prasa hydrauliczna do owoców twardych firmy Kleemann, drewniane wózki i kadzie do moszczu, pasteryzatory wraz z wózkami do pasteryzacji wina w butelkach, filtry i rozlewaczki. Te ostatnie tożsame z urządzeniami stosowanymi w wytwórniach soków i napojów. Tutaj z kolei warto zwrócić uwagę na przedwojenną prymitywną ręczną rozlewaczkę do win i soków.

W zbiorach znajdują się ponadto beczki i kufy do leżakowania wina.

/Anna Grześkowiak-Przywecka/


powered by