Program dla dorosłych

Czwartki z żywnością tradycyjną

Nowa propozycja zajęć warsztatowych, których celem  jest promowanie tradycyjnej żywności regionalnej poprzez naukę wytwarzania produktów regionalnych. Warsztaty organizowane są wspólnie z producentami zrzeszonymi w Wielkopolskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego. W ramach warsztatów uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się z obiektami muzealnymi, przy pomocy których dawniej wytwarzano produkty tradycyjne, oraz będą mogli własnoręcznie wykonać te produkty przy użyciu współczesnego sprzętu AGD, poznając przy tym cały proces technologiczny „od surowca do gotowego wyrobu”. Warsztaty przewidziane są dla zorganizowanych grup uczniów szkół podstawowych od kl. IV, ponadpodstawowych oraz zorganizowanych grup dorosłych.

 

Warunki uczestnictwa:

Warsztaty odbywać się będą w czwartki w godz. 9.30-11.00  i  11.30-13.00

-udział w zajęciach wymaga wcześniejszej rezerwacji

-zapisy prowadzi kasa Muzeum z 14-dniowym wyprzedzeniem codziennie, oprócz poniedziałków, w godz.9.00-15.00, tel. 61 810 76 29 wew. 21. Temat warsztatów zostaje uzgodniony podczas zapisu.

-odpłatność wynosi 18 zł od osoby . Nauczycielom i opiekunom przysługuje wstęp bezpłatny. W ramach biletu przysługuje możliwość samodzielnego zwiedzania Muzeum przez grupę.

 

Tematyka warsztatów do wyboru :

1. Tradycyjne wielkopolskie produkty mleczne (twaróg , ser smażony).

2. Tradycyjne wielkopolskie produkty piekarsko-ciastkarskie (chleb żytni na zakwasie).

3. Tradycyjne wielkopolskie oleje tłoczone na zimno (olej lniany, olej rydzowy, olej rzepakowy).

4. Tradycyjne wielkopolskie wędliny i mięsa (kiełbasa biała, smalec).

5. Tradycyjne wielkopolskie przetwory owocowo-warzywne (soki i przetwory owocowo-warzywne).


powered by