Przepis na pierniki drobne świąteczne

1 kg mąki pszennej

4 jaja

**

Karmel: 

8 łyżek cukru

12 łyżek wrzącej wody

**

0,28 kg miodu

0,20 kg cukru

0,16 kg margaryny

4 łyżeczki przyprawy do piernika

4 łyżeczki cynamonu

**

8 łyżeczek sody oczyszczonej

12 łyżek śmietany

**

Lukier  do zdobienia

 

Mąkę przesiać przez sito do miski, wbić jaja.

Przygotować karmel: na gorącej patelni mieszając drewnianą łyżką zbrunatnić cukier. Do tego dodać (ostrożnie!) odmierzone 12 łyżek wrzącej wody, zagotować i dokładnie rozpuścić.

W rondlu rozpuścić margarynę z miodem, dodać cukier, przyprawę do piernika i cynamon. Do rozpuszczonej masy wlać karmel, wszystko wymieszać. Do miski z mąką i jajkiem powoli stale mieszając dodawać gorący płyn. Potem dodać śmietanę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Ciasto dobrze wyrobić ręką, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić. Rozwałkować na grubość 3-5 mm, wykrawać różne formy za pomocą foremek. 

Na blachę wysmarowaną tłuszczem ułożyć pierniczki i piec w temperaturze około 200°C przez 10-15 minut. Układając pierniki na blasze warto je odwrócić spodem na wierzch - będą miały ładniejszy kształt.

Pierniki można zdobić kolorowym lukrem lub rozpuszczoną czekoladą i bakaliami.

Życzymy smacznego!!!


powered by