Piece chlebowe

kliknij

Piec chlebowy wolno stojący 

Albertowsko, gm. Grodzisk Wlkp.

pocz. XX w.

Wymiary: dł. 315 cm, szer. 250 cm, wys. 280 cm

Piec wykonany z kamienia (ściany boczne, ściana tylna) oraz cegły ceramicznej (ściana przednia, podmurówka). Posiada dwuspadowy dach o konstrukcji drewnianej pokryty dachówką cementową. Z przodu posiada otwartą wnękę o głębokości 80 cm. Kanały dymowe poziome o wym. ok. 17x16 cm. Komin usytuowany z przodu pieca. Palenisko o wymiarach 52 x 47 cm posiada łukowate sklepienie.

nr inw. E-2318

 

Piec chlebowy w miejscowości Górka k. Trzebawia
kliknij

Piec chlebowy wolno stojący – rekonstrukcja

Rekonstrukcja na wzór pieca z miejscowości Górka k. Trzebawia gm. Stęszew

Wymiary: dł. 280 cm, szer. 230 cm, wys. 180 cm

Piec wykonany z cegły ceramicznej. Z przodu posiada zamykany przedsionek. Nakryty dachem dwuspadowym o konstrukcji drewnianej pokrytej dachówką ceramiczną. Posiada poziome kanały dymowe. Komin usytuowany z przodu pieca, przylega do przedsionka.

Palenisko posiada łukowate sklepienie i wymiary 50 x 30 cm. Usytuowane jest na wys. 70 cm od podstawy. 30 cm powyżej paleniska znajduje się pozioma metalowa zasuwa odcinająca komin od nagrzanego uprzednio pieca.

nr inw. PN-135 

 

Piec chlebowy wolno stojący

Skarżyn Kolonia gm. Malanów

kliknij

Wymiary: dł. 200 cm, szer. 139 cm, wys. 180 cm

Piec chlebowy wolno stojący służył do wypieku chleba i wędzenia. Wąska wędzarnia o szerokości około 35 cm mieści się w tylnej części pieca.

Zbudowany z cegły ceramicznej maszynowej na betonowej podmurówce o wysokości 30 - 45 cm. Nakryty dachem dwuspadowym o konstrukcji drewnianej pokrytej dachówką cementową. Dach w przedniej części mocno wysunięty w celu osłonięcia komory pieca. Podłoże pieca stanowi kilkunastocentymetrowa warstwa piasku i szkła.

Dolny otwór w przedniej części pieca (65 x 46 cm) zabezpieczony żelaznymi drzwiczkami umożliwiał dostęp do tła pieca, w górnym otworze (36 x 48 cm) przechowywano narzędzia do wypieku. Palenisko pieca dość niskie, łukowato sklepione. Z przodu pod otworem znajdowało się wybetonowane miejsce na wygarniany żar z pieca (40 x 63 x 32 cm).

Dolny otwór z tyłu pieca (25 x 47 cm) służył do wytwarzania dymu wędzarniczego, górnym wkładano wędliny (38 x 48 cm). W wędzarni produkty umieszczano na drewnianych kijach sytuowanych ukośnie na ceglanych wypustkach.

W piecu jednorazowo wypiekano cztery bochenki chleba o masie około 4 - 5 kg.

Komin usytuowany jest w tylnej części pieca. Kanał dymowy poziomy przechodzi od przodu paleniska ku tyłowi. Przekrój ok. 12x12 cm.

Zbudowany systemem gospodarczym przez męża właścicielki w nowym gospodarstwie w roku 1961. Używany był do połowy lat 90. XX wieku.

nr inw.TP-111

/Anna Grześkowiak-Przywecka/


powered by