Owca wrzosówka

Kliknij!

Muzeum posiada 6 owiec w tej rasie w tym 1 tryka - najstarsza z owiec urodzona w 2002 roku.

Informacja o rasie.

 Wrzosówka to rodzima, stara rasa owiec o mieszanej, siwej wełnie. Wywodzi się od północnych owiec krótkoogoniastych. Wzrost zainteresowania producentów białą wełną i wypieranie wrzosówek przez szlachetniejsze rasy oraz jej krzyżowanie, głównie z trykami ras białych, spowodowały drastyczny spadek pogłowia.

Wrzosówka jest rasą o użytkowości kożuchowej; produkuje doskonałe jakościowo skóry, które są bardzo lekkie, cienkie i mocne. Wełna wrzosówek jest mieszana, kolorowa – siwa i ciemnosiwa. Jagnięta rodzą się czarne, proces siwienia okrywy wełnistej trwa do 8–9 miesiąca życia. Strzyżę przeprowadza się dwa razy w roku; roczna wydajność wełny potnej wynosi około 2–3 kg. Wrzosówki to owce o drobnej, harmonijnej budowie. Masa ciała maciorek wynosi około 35kg, a tryków 50 kg. Charakteryzują się wysoką plennością, nawet do 180%. Jest to rasa asezonalna, która przy skróconym okresie odchowu potomstwa przy matkach może dać dwa mioty w ciągu roku.
Mięso wrzosówek wyróżnia się wyjątkową smakowitością ze względu na jakość tkanki mięśniowej – ciemny kolor mięsa z nieznaczną ilością tłuszczu przypomina dziczyznę.
Rasa ta jest niezwykle odporna na choroby, szczególnie kulawkę, doskonale adoptuje się do trudnych warunków środowiskowych. 


powered by