Owca wielkopolska

Kliknij!

Rasa ta reprezentowana jest przez 2 maciorki. 

Informacja o rasie.

Owca wielkopolska została wyhodowana w latach 1948–1976 w wyniku krzyżowania ze sobą kolejno wielu innych ras. Celem było wyhodowanie owcy o dwukierunkowym, mięsno-wełnistym użytkowaniu, przeznaczonej do chowu zarówno w małych, jak i dużych stadach.
Owca wielkopolska jest owcą w typie mięsno-wełnistym, o dobrej mleczności, wydłużonym sezonie aktywności płciowej i średnio wysokiej plenności (140%). Wczesne dojrzewanie płciowe maciorek pozwala na pokrycie ich już w wieku 8–10 miesięcy. Masa ciała dorosłych tryków waha się od 100 do 120 kg, maciorek 65–75 kg.
Owce produkują wysokiej jakości białą wełnę krzyżówkową. Mają dobre tempo wzrostu, niewielkie wymagania środowiskowe dotyczące żywienia i warunków utrzymywania, są odporne na motylicę.
Jagnięcina z owiec rasy wielkopolskiej została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. 

 


powered by