OBIEKT LISTOPADA: Nadziewarka pneumatyczna do kiełbas

Nadziewarki to maszyny pracujące w przemyśle mięsnym. Służyły do napełniania jelit lub osłonek farszem mięsnym. Bogatą kolekcję nadziewarek zgromadziliśmy w Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku. Można tam zobaczyć całą kolekcję nadziewarek z napędem ręcznym (okres międzywojenny), jak również obiekty z lat 1950.-1970. 

W tym miesiącu prezentujemy bardzo popularną w krajowym przemyśle mięsnym nadziewarkę pneumatyczną produkowaną w Polsce w latach 1950.-1960.  

Nadziewarka pneumatyczna do kiełbas
Zobacz galerię

Zasady pracy nadziewarki.  Farsz mięsny po wymieszaniu na mieszarkach ładowało się do nadziewarki, ubijając go mocno w celu usunięcia powietrza. Zamykało się pokrywę, przykręcało odpowiednio dobrany lejek w zależności od rodzaju farszu i napełniało się jelita lub osłonki. W przypadku jelit po napełnieniem farszem mięsnym „odkręcało się” jelito na odpowiednią długość, szpilkowało (zamykało się jelito drewnianą szpilką), i odwieszało na kije wędzarnicze a potem na wózki wędzarnicze. Następnie przekazywano do działu peklowania, wędzenia i parzenia.  

Budowa nadziewarki pneumatycznej. Korpus ma kształt cylindra wykonanego z odlewu stalowego, na zewnątrz malowanego. Wewnątrz po użyciu nadziewarka wymagała olejowania ze względu na pojawiające się szybko ślady rdzy. Pokrywę stanowi odlew stalowy, nakładany od góry (opuszczany i podnoszony za pomocą śruby przechodzącej przez klamrę). W trakcie pracy pokrywę mocowano za pomocą klamry i śruby motylkowej. Wysokość urządzenia wynosi 152 cm, średnica zewnętrzna – 45 cm, a średnica wewnętrzna – 34 cm. Sprężone powietrze o ciśnieniu 5 – 10 atmosfer podawane było ze zbiornika do cylindra nadziewarki od spodu, pod tłok powodując jego podnoszenie do góry. Wypuszczając powietrze spod tłoka opuszczano go na dół. Tłok składa się z dwóch części skręconych ze sobą śrubą, między nimi umieszczona jest uszczelka gumowa która zapobiega przedostawaniu się powietrza spod tłoka do farszu. Wadą tej konstrukcji było częste zawieszanie się tłoka w cylindrze. W nadziewarce z dwoma lejkami nadziewanie jelit farszem mięsnym odbywa się niezależnie z dwóch stanowisk. Do otwierania zasuwy na lejek zastosowano pręt ze sprężyną poruszany pedałem nożnym, w późniejszym okresie stosowano ręczne zawory kulowe, a na końcu stosowano siłowniki pneumatyczne.  

Jak wyglądała nadziewarka - kiełbaśnica będąca poprzedniczą prezentowanego urządzenia? Zajrzyjcie tutaj.

/Przemysław Tecław/

Nadziewarka pneumatyczna do kiełbas

 

[Opis dla osób niewidomych i niedowidzących: Na zdjęciu nadziewarka pneumatyczna do kiełbas. Urządzenie w kształcie stalowego cylindra pomalowanego na biało. Cylinder ustawiony pionowo. Na górze dwuskrzydłowa korba obrotowa do poruszania śruby unoszącej pokrywę. Śruba przechodzi przez klamrę. Z boku cylindra, na górze dwa lejki do napełniania jelit farszem mięsnym. Od lejków w dół odchodzą sprężyny nawinięte na pręty. W obudowie cylindra zamocowany ciśnieniomierz.]

/Karolina Fiszer/


powered by