Niedziela z produktem tradycyjnym

Ramowy program pokazów w dniu 19.09.2021 r. :

12.00 – Pokaz warzenia piwa domowego

12.30 – Jak powstaje regionalny tradycyjny wielkopolski ser smażony?

13.00 – Tradycyjny pokaz wyrabiania sera podpuszczkowego

13.30 - Jak powstaje regionalny tradycyjny wielkopolski ser smażony?

14.00 - Tradycyjny pokaz wyrabiania sera podpuszczkowego

14.30 – Wyrabianie zupy dyniowej przez  Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk.

15.00 – Pokaz warzenia piwa domowego.

Z uwagi na frekwencję zwiedzających pokazy wyrobu produktów tradycyjnych mogą ulec drobnym zmianom!

 

Inne atrakcje:

  • 9.00-12.00 - Ogólnopolski konkurs na najlepsza nalewkę: „Smak Tradycji 2021” (w tym „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Tradycji”) organizowany przez Instytut Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Konkurs organizowany w Ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Ocena Produktów w godzinach 13.00-15.30.  Rozstrzygnięcie konkursu około godziny 17.00.
  • Podczas wydarzenia będzie można także wziąć udział w nalewkowym spotkaniu interaktywnym  prowadzonym przez Hieronima Błażejaka, mistrza w sztuce komponowania nalewek domowych, który przewodniczy  Kapitule Konkursowej oraz Edyty Szast – zielarki i twórczyni nalewek z Zamościa – również członkini Kapituły.
  • 11.00 - W gorzelni odbędzie się otwarcie wystawy czasowej: "Szlachetne wydanie okowity. Wystawa etykiet i akcesoriów wódczanych ze zbiorów Adam Łukawskiego".  

powered by