Lekcje muzealne

Od ziarenka do bochenka

Uczestnicy lekcji muzealnej poznają tradycyjny sposób powstawania chleba począwszy od ziarna, przez jego obróbkę do wypieku  chleba. Na zajęciach wykorzystywane są autentyczne eksponaty służące do wypieku chleba. Uczestnicy zajęć poznają różne rodzaje ziaren, naczynia służące do wyrobu ciasta i tradycyjny piec do wypieku chleba. Część interaktywna polega na własnoręcznym mieleniu ziarna na modelach żaren. Uwieńczeniem lekcji jest wypiek chleba w specjalnie do tego celu przygotowanych piecach, zakończony degustacją. 

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

 

Zwierzęta gospodarskie

Na zajęciach odbywających się w muzealnej oborze uczestnicy poznają gatunki zwierząt gospodarskich tradycyjnie użytkowanych w gospodarstwie wiejskim. Dowiedzą się też jakie korzyści mamy z poszczególnych zwierząt gospodarskich. Przewidziany jest aktywny udział uczestników w pracach związanych z pielęgnacją i pozyskiwaniem produktów od zwierząt, takich jak dojenie sztucznej krowy, pielęgnacja kucyka, karmienie owiec i kóz. Atrakcją lekcji jest ubijanie masła w kierzynce.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

 

Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni

Spotkanie odbywa się w dworskiej kuchni i ma na celu zapoznanie uczestników z jej funkcją, wyposażeniem. Podczas lekcji goście zobaczą wiekowe urządzenia kuchenne i naczynia oraz porównają je ze współczesnymi.  Uwieńczeniem spotkania są warsztaty piekarnicze polegające na własnoręcznym wypieku ciasteczek na podstawie tradycyjnego przepisu. Sezonowo zamiast ciasteczek wypiekane będą pierniki. 

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

 

W dworskiej pralni

Podczas spotkania w dworskiej pralni uczestnicy zapoznają się z historycznymi już metodami prania oraz urządzeniami służącymi do prania, maglowania i prasowania tekstyliów, np. żelazkami na węgiel, duszę i gaz, maglem, jak też pierwszą drewnianą maszyną piorącą. Przedmioty te zostaną odniesione do współczesnych. Zajęcia przewidują interaktywny pokaz prania w balii oraz możliwość samodzielnego prania.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

 

Czerwone korale

Lekcja muzealna na temat biżuterii ludowej. W trakcie zajęć uczestnicy dowiedzą się dlaczego czerwone korale były najczęściej noszoną biżuterią w Polsce i jakie znaczenie miała biżuteria dla ludzi żyjących na wsi. W części interaktywnej będzie można przymierzyć strój ludowy i każdy wykona dla siebie naszyjnik lub bransoletkę.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.


powered by