Lekcje muzealne

Po szerokiej drodze. Dzieje transportu wiejskiego 

Podczas tego spotkania uczestniczy poznają dzieje transportu wiejskiego począwszy od transportu ręcznego aż do kołowego. Na lekcji prezentowane będą różne wozy specjalne, np. wóz strażacki, beczkowóz. Osoby biorące udział w zajęciach mają możliwość dotykowej eksploracji eksponatów. Ponadto dla osób z niepełnosprawnością wzroku przygotowane zostały  tyflografiki oraz modele  wybranych eksponatów, tak aby można cały eksponat poznać w mniejszej skali. Lekcja zakończona jest atrakcją – przejażdżką wagonetką konną.

Czas trwania: ok. 2 godz.

 

Od ziarenka do bochenka 

Uczestnicy lekcji poznają tradycyjny sposób powstawania chleba począwszy od ziarna, poprzez jego obróbkę, do wypieku chleba. Na zajęciach wykorzystywane są autentyczne eksponaty służące do wypieku chleba. Uczestnicy zajęć poznają różne rodzaje ziaren, własnoręcznie mielą je na modelach żaren, poznają dotykiem konsystencję ciasta oraz naczynia służące do wyrobu ciasta i tradycyjny piec do wypieku chleba.

Uwieńczeniem lekcji jest wypiek chleba w specjalnie do tego celu przygotowanych piecach, zakończony degustacją.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

 

Zwierzęta gospodarskie

Na zajęciach odbywających się w muzealnej oborze uczestnicy poznają gatunki zwierząt gospodarskich tradycyjnie użytkowanych w gospodarstwie wiejskim. Dowiedzą się też jakie korzyści mamy z poszczególnych zwierząt. Przewidziany jest aktywny udział uczestników w pracach związanych z pielęgnacją i pozyskiwaniem produktów od zwierząt, takich jak dojenie sztucznej krowy, pielęgnacja kucyka, karmienie owiec i kóz. Na lekcję przygotowaliśmy różne pomoce dotykowe, między innymi modele różnych ras runa owczego oraz urządzenia udojowe. Atrakcją lekcji jest ubijanie masła w kierzynce. 

 

Czas trwania: ok1,5 godz.

 

Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni 

Spotkanie odbywa się w dworskiej kuchni i ma na celu zapoznanie uczestników z jej funkcją w międzywojennym dworze, wyposażeniem i rytmem pracy związanym z przygotowywaniem posiłków. Podczas lekcji goście zapoznają się dotykowo z wiekowymi urządzeniami kuchennymi i naczyniami. Uwieńczeniem spotkania są warsztaty piekarnicze polegające na własnoręcznym wypieku ciasteczek na podstawie tradycyjnego przepisu. Sezonowo zamiast ciasteczek wypiekane będą pierniki.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.

 

W dworskiej pralni. Pranie, maglowanie i prasowanie

Podczas spotkania w dworskiej pralni uczestnicy zapoznają się z historycznymi już metodami prania oraz urządzeniami służącymi do prania, maglowania i prasowania tekstyliów. Zajęcia przewidują możliwość dotykowego poznawania eksponatów, np. magla, żelazek na węgiel, duszę i gaz. Na zakończenie uczestnicy samodzielnie piorą w balii.

Czas trwania: ok. 1,5 godz.


powered by