Forma do chleba STEINMETZ

Forma metalowa do wypieku chleba zdrowotnego produkowanego na licencji Steinmetza. Forma wykonana jest z blachy metalowej malowanej na kolor ciemnoniebieski z wytłoczonym na dnie napisem STEINMETZ. Firma „Polski Steinmetz. Towarzystwo Eksploatacji Patentów Steinmetza Sp. z o.o.” w Starogardzie udzielała piekarniom na podstawie umowy prawa wypieku chleba z mąki dostarczanej ze Starogardu, w formach dostarczanych przez firmę, przy zachowaniu specjalnych przepisów wypieku. Chleb ten oferowany przez wszystkie większe piekarnie polecany był szczególnie ozdrowieńcom, osobom wątłym i pozbawionym apetytu(*).

Chleb ten wyrabiany był z grubo pośrutowanego żyta, obłuskanego na mokro, dzięki czemu mąka zachowywała wiele składników odżywczych (**).

Obecnie na rynku spotykana jest mąka starogardzka typ 1850 otrzymywana z żyta i jest ona odpowiednikiem mąki Graham otrzymywanej z pszenicy.

W Muzeum posiadamy dwie formy Steinmetza, w tym jedną o kształcie prostokątno-owalnym. Foremkę obejrzeć można na ekspozycji piekarnictwa w pawilonie nr 4. /Anna Grześkowiak-Przywecka/

(*) Cecha Instytutu Gosp. Dom. na rok 1933-34. Nr 33. Chleb Steinmetza, Pani Domu, 1933, nr 5, s. 96

(**)A. Simmler, K. Wiśniowski, Towary spożywcze, Kraków [1931]


powered by