Etykieta z browaru H. Lackowskiego

Kliknij!

”Piwo leczniczo-odżywcze KARMELICKIE. Piwo warzone według specjalnej receptury z dodatkiem cukru. Odżywcze przez powagi lekarskie polecane. Mała zawartość alkoholu poniżej 4 procent wagowo. Pasteryzowane. Bardzo trwałe. Butelkowane w browarze.” 

Taką etykietę częściowo uszkodzoną posiadamy w naszych zbiorach. Etykieta naklejona jest na butelkę w kolorze zielonym.

Drukowana etykieta piwa „Karmelickie” w kolorystyce biało-czerwono-czarnej. Sygnowana w prawym, dolnym narożniku: St. Sierpiński, Poznań. W centrum, w medalionie ukazana do pasa postać mężczyzny w historycznym stroju, trzymającego w prawym ręku kufel piwa z obfitą pianą. Sylwetka czarna na czerwonym tle. Nad nim stylizowane białe litery na czarnym tle z nazwą piwa, dekorowane u dołu biało-czarnymi liśćmi. Po obu stronach medalionu białe pola z czarną czcionką z określeniem pojemności butelki i reklamą wyrobu. Na dole pas z białymi i czarnymi literami określającymi rodzaj piwa i nazwę browaru. Stylistyka czcionki napisu „Browar H. Lackowski – Poznań” nawiązuje do kroju czcionki w stylu Art Deco.

Kliknij!

Etykieta pochodzi z nieistniejącego Browaru Hipolita Lackowskiego. Browar działał w dawnej wsi Jeżyce (obecnie dzielnica Poznania) przy ulicy Kościelnej w latach 1894-1962. Sama etykieta pochodzi najprawdopodobniej z okresu po drugiej wojnie światowej, a przed upaństwowieniem, kiedy browar pozostawał w rękach prywatnych (1945-1950).

Piwa wychodzące spod ręki mistrza piwowarskiego Hipolita Lackowskiego zapoczątkowały tradycję ciemnego piwa pitego w Wielkopolsce. Piwo to często dosładzane było ciemnym cukrem nadającym czarną barwę i słodki smak. Usytuowanie i charakter produkcji browaru miały swoje uzasadnienie w zamieszkującej okolicę ludności rolniczej  przybyłej w początkach XVIII wieku z Bambergu. Osadnicy niemieccy zwani przez miejscowych Bambrami  gustowali w konsumpcji piw ciemnych, a kobiety, towarzyszące mężczyznom w biesiadach, piwo to dosładzały dostępnym wówczas ciemnym cukrem. Browar Lackowskiego wzorując się na powyższych upodobaniach konsumentów, produkował piwo ciemne z dodatkiem cukru. Oprócz "Karmelickiego" powstającego z niedymionego słodu pszennego, produkował także dubeltowego koźlaka oraz znakomitego ponoć portera.

W okresie międzywojennym piwo ciemne pełne leczniczo-słodowe z dodatkiem czystego cukru produkowano również w browarze Kobylepole w Poznaniu oraz w latach 1945-1950 w browarze i słodowni w Wolsztynie jako piwo odżywcze. Produkcję  nadzorowali ówcześnie znani i doświadczeni technolodzy – mistrz piwowarstwa Hipolit Lackowski oraz inżynier Edward Stamm. Od 1974 roku Aleksander Stamm, syn Edwarda, kontynuował produkcję piwa słodowego pełnego pod nazwą „gnieźnieńskie” w browarze w Niechanowie, a od 1997 roku w Browarze „Fortuna” w Miłosławiu jako tradycyjne piwo ciemne o nazwie „czarne”. 

W 2006 roku „Piwo czarne” zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Piwo to pożywny i orzeźwiający napój o unikalnych właściwościach smakowo-zapachowych oraz dużej zawartości witamin. Ma pozytywne działania na nasze zdrowie pod warunkiem, że konsumowane jest z umiarem, rozwagą i … kulturą. Dlatego już dzisiaj zapraszamy na imprezę plenerową „Piwo z kulturą – IX Szreniawski Festiwal Piwa”, na którym będzie można spróbować różnych gatunków piwa w miłej atmosferze i na łonie natury.

/Anna Grześkowiak-Przywecka; Hanna Ignatowicz - opis etykiety/

Korzystano z https://www.gov.pl/web/rolnictwo/piwo-czarne dostęp z dnia:24.04.2019 r.


powered by